Tongkat ali – vad är det?

tongkat ali

Tongkat Ali, även känd som Eurycoma longifolia eller longjack, är ett växtbaserat tillskott som utvinns från rötterna av ett grönt buskträd som är inhemskt i Sydostasien. I århundraden har det använts inom traditionell medicin i länder som Malaysia, Indonesien och Vietnam för att behandla olika sjukdomar, inklusive malaria, infektioner, feber, manlig infertilitet och erektil dysfunktion. De hälsofördelar som tillskrivs tongkat ali beror på dess innehåll av flavonoider och alkaloider, vilka fungerar som antioxidanter och hjälper till att bekämpa cellskador orsakade av fria radikaler.

Forskning har visat att tongkat ali kan bidra till att reglera humör, balansera hormoner och förbättra kroppssammansättningen. Läs mer om tongkat ali på tongkatbutiken.se.

Hälsofördelar med tongkat ali

Forskning har visat att tongkat ali kan bidra till att reglera humör, balansera hormoner, förbättra manlig fertilitet, lindra stress och förbättra kroppssammansättningen. Studier på äldre män med låga testosteronnivåer visade att ett dagligt intag av 200 mg tongkat ali-extrakt under en månad signifikant ökade testosteronnivåerna hos över 90% av deltagarna. Andra studier har visat att det kan förbättra spermiekoncentration och rörlighet samt minska kortisolnivåer, vilket bidrar till stresslindring.

Stresslindring och hormonbalans

Förutom dess effekter på fertilitet och testosteron, har tongkat ali visat sig kunna minska stress. En studie på män med måttlig stress visade att ett intag av tongkat ali-extrakt under en månad minskade kortisolnivåerna i saliven med 16%. Minskade kortisolnivåer kan bidra till en bättre hormonbalans och allmän stresslindring.

Förbättrad kroppssammansättning

Tongkat ali kan också bidra till förbättrad kroppssammansättning. Genom att öka testosteronnivåerna kan det hjälpa till att bygga muskelmassa och minska kroppsfett. Denna effekt gör tongkat ali till ett populärt tillskott bland dem som vill förbättra sin fysiska prestation och kroppens utseende.

Traditionell användning i Sydostasien

Tongkat Ali har länge använts inom traditionell medicin i Sydostasien för att behandla en rad olika sjukdomar. I Malaysia och Indonesien används det ofta för att behandla malaria och infektioner, medan det i Vietnam används för att sänka feber och förbättra manlig fertilitet. Det är vanligt att konsumera tongkat ali i pillerform eller som en del av växtbaserade drycker. De aktiva föreningarna i tongkat ali, såsom flavonoider och alkaloider, tros bidra till dess medicinska egenskaper.

Potentiella risker och varningar

Trots de potentiella hälsofördelarna med tongkat ali har Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet utfärdat en varning om dess möjliga risker. Därför är det viktigt att konsumenter är medvetna om dessa risker och om möjligt konsulterar en läkare eller hälsoexpert innan de börjar använda tongkat ali som ett tillskott. Mer omfattande forskning behövs för att fastställa dess säkerhet och effektivitet på lång sikt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*